Jak se brousí brusle aneb Hurá na led

V našem předchozím článku jste se dozvěděli jak vybrat brusle, sezona je téměř tu a vy už určitě máte nové brusle či brusle z minulé sezony, které na vás volají “potřebujeme nabrousit!” Je to tak – brusle se prodávají nenabroušené a i ty staré si po poslední sezoně zaslouží kvalitní servis svého nože. V PrazeBrně i Ostravě už se dají najít místa, kde můžete letošní ročník odstartovat, tak ať jste připraveni a vybavení máte v cajku!


Broušení bruslí? Proč jako?

Ve hře je více faktorů, které ovlivňují váš výsledný ladný skluz po ledové ploše, ale tím zásadním faktorem je kvalita broušení nožů. Jak ale poznat kvalitního brusíře, když většinou byznys proběhne tak, že vy přinesete brusle, pán si je odnese do tajné komůrky kdesi vzadu, následně slyšíte strašidelné kvílení brusky a pak vám pán donese brusle, zaplatíte požadovanou sumu a hotovo, jde se domů? Vlastně netušíte, co s vaší bruslí “kdesi vzadu v kamrlíku” provádějí. Nalijme si čistého bruslařského vína – žádné standardní broušení á la “brousněte mi to tak nějak normálně” neexistuje. Profík vám prostě musí položit ty správné otázky, aby věděl, co má s vaší bruslí (nožem) udělat.

Broušení bruslí je důležité a neměli byste jej podceňovat

Kdy odnést brusli k doktoru brusíři?

  • Pořídili jste si fungl nové či jeté brusle, jste na ně patřičně hrdí a chcete co nejdřív vyrazit na led. (Nové brusle nemají žlábek, proto je vysloveně nebezpečné s nimi bez nabroušení vyrazit na led. A u bruslí z bazaru prostě nevíte, v jakém jsou nože stavu.)
  • Brusle vykazují běžné opotřebení (zkrátka jste bruslař, jak se patří, brusle provětráváte pravidelně a je nutný servis!).
  • Rezaví nože bruslí – i pouhým okem jste odhalili na své brusli rez? Šup s ní na broušení – oni si s tím poradí.
  • Strhnutá hrana nože – hrana nože vaší brusle utržila vážnější zranění? Opět zamiřte na broušení bruslí.
  • Ajajaj, šlápli jste na beton, kov nebo jinou nepěknou plochu nepřátelskou k bruslím? Příště už si dáte pozor, ale pro tentokrát ještě navštivte brusírnu, ať škody (ztupenou hranu či strhnutou hranu) napraví.

Já mám ty brusle jen na takové to domácí bruslení…

Ano, ne každý má jako tapetu na smartphonu nebo na stěně v pokojíčku fotku Jardy Jágra, přesto každý bruslař by měl svým bruslím dopřát broušení  amatér i poloprofesionál.

Amatérský bruslař – pokud v sezoně vyrážíte na led alespoň 1 x týdně, odneste brusle na broušení jednou měsíčně.

Bruslař poloprofesionál – jste hráč srdcem i tělem, tj. na ledu vás najdeme i 3× týdně? Bruste i 2× měsíčně.


Jak broušení bruslí probíhá u profíků?

Poctivý podnik se s vaší bruslí bude doslova mazlit, žádné šup sem, šup tam. Tvrdým diamantem se brusný kotouč obrousí dohladka, aby byly hrany nabroušené čistě a ostře. Poté proběhne samotné broušení. Nakonec se změří rovina speciální měrkou. Brusle musejí být nejen dostatečně ostré – hrany musí být pěkně rovné: pokud máte křivě nabroušené brusle, hrany vám budou podkluzovat! Nic příjemného.


Broušení bruslí – Často kladené otázky

💡 Jak se brousí brusle?

Tvrdým diamantem se brusný kotouč obrousí dohladka, aby byly hrany nabroušené čistě a ostře. Poté proběhne samotné broušení. Nakonec se změří rovina speciální měrkou.
Více o broušení bruslí…

⛸ Kdy si nechat nabrousit brusle?

Pořídili jste si fungl nové či jeté brusle, jste na ně patřičně hrdí a chcete co nejdřív vyrazit na led. (Nové brusle nemají žlábek, proto je vysloveně nebezpečné s nimi bez nabroušení vyrazit na led. A u bruslí z bazaru prostě nevíte, v jakém jsou nože stavu.)
Brusle vykazují běžné opotřebení (zkrátka jste bruslař, jak se patří, brusle provětráváte pravidelně a je nutný servis!).
Zobrazit všechny situace, kdy si nechat nabrousit brusle…

✅ Kde si nechat nabrousit brusle?

V zásadě nedoporučujeme brousit si brusle doma. Existuje zde pak riziko zranění a také vysoká pravděpodobnost, že brusle budou nepoužitelné.
Místo toho si raději najděte lokální brusiče se zkušenostmi, nebo zajděte na nejbližší stadion, většinou zde brusle brousí.

V Praze můžeme doporučit některou z prodejen Decathlon (ChodovČerný most a Metropole Zličín).
V Brně se o vaše brusle postarají v Decathlonu na adrese Brno Modřice, případně v Brně Ivanovicích.
V Ostravě v jedné ze dvou prodejen Decathlon. Jednu najdete přímo v centru a druhou na jihu Ostravy.

Přečtěte si náš celý článek o broušení bruslí.

Ať vám to bruslí, na našem webu si můžete rovnou najít, kde si brusle vyzkoušet navštivte verejne-brusleni.info a vyberte si kluziště, které je vám nejblíž.

Tento záznam byl publikován v Články . Uložit odkaz do záložek.