Jak vybrat lední brusle?

Malý tutoriál jak vybrat brusle na hokej či na blbnutí s vašimi potomky…

Výběr bruslí je proces, při kterém se i frajer snadno zapotí. Musíte zohledni tohle a tamto… Pokusíme se vám to tápání ve tmách kapánek ulehčit tímto návodem. Už se vidíte na ledu? Tak jdem na to!

K čemu budete brusle používat?

“Eee? … k bruslení přece.” Ano ano, víme, ale chcete bruslit spíš rekreačně, krasobruslit, hrát hokej? Tento gordický uzel byste měli rozseknout hned na úvod, protože každá disciplína má specifické požadavky, které je moudré při výběru zohlednit. Nekupujte první brusle, které na vás vyskočí z akčního letáčku místního hypermarketu…

Amatérské brusle

Na takovéto bruslení na zimáku nebo rybníku pro veřejnost. A proč ne! Všichni nepotřebují být Jarda Jágr, že. Tak tady je hlavní kritérium jasné: pohodlí. Ono když vás hodinu tlačí tvrdé cosi do kotníku, tak idylická výuka potomka na zasněženém rybníku se mění ve středověkou torturu. Myslete tedy na to a vždy si vyzkoušejte několik párů, a to od různých výrobců. Procházejte se s nimi bohatýrsky po prodejně sem a tam, ať odhalíte ničitele nohy dřív, než si ho s nadšením odnesete domů. V bruslích nebudete sedět nebo chodit, ale provádět sportovní kreace, takže bota musí sedět (dámy prominou) jak prdel na hrnec.

Pánské zimní brusle – nebo-li kanady – musí nohu pevně držet, ale ne ji svírat příliš (to si opět hlídejte při zkoušení brusle). Mají pevnou špičku a bota je nad nožem brusle snížená, ale zadní část je zvýšená. Nože pánské brusle jsou oproti dámským mírně zakulacené a bez zoubků. Je na vás, jaký si stanovíte na nákup brusle rozpočet – levnější modely mají nože z karbonové oceli, ty lepší jsou z nerez oceli, takže nedochází k reznutí. Dražší brusle také pamatují na termoregulační komfort bruslaře, takže vám v nich nebude taková zima nebo se vám naopak nebude noha potit.

Dámské zimní brusle – říká se jim také krasobrusle, ale piruety s nimi předvádět nemusíte. Mají vysokou botičku a nože mají vepředu zoubky kvůli výrazně jinému stylu bruslení oproti tomu pánskému (v tomto našem článku se dozvíte přehledně, jaké jsou rozdíly v bruslení mezi dámami a gentlemany Jak se naučit bruslit). Dříve měly holky malý výběr v designu a jiné než bílé brusle k dostání nebyly. Dnes už výrobci nabízejí veselejší paletu barev a vzorů. Pro rozdíly v nožích a jejich kvalitu platí totéž co pro pánské nože. Jak známo, ženy jsou zimomřivější a tlapky jim lehce promrznou – pokud vás tento neduh sužuje, hledejte v nabídkách prodejců brusle zateplené kožíškem. Emancipace už se projevuje i ve stylu bruslení, takže pokud vám připadá sympatičtější pánský styl bruslení, horký trend dámských kanad vás možná osloví. Pánským bruslím se podobají nejen vzhledem (oproti klasické vysoké dámské botičce jsou nižší), ale hlavně postrádají vepředu zoubky stejně jako ty klučičí. U způsobu zapínání se ale do žádných experimentů nepouštějte – klasické zavazování na tkaničky zatím jiný zlepšovák nepřekonal.

Dětské brusle Play 3 OXELO

Dětské zimní brusle – u těch se výrobci nejvíc vyřádí, co se týče vzhledu. Paleta barev je neomezená, společný je pevný plastový skelet. Většina dětských bruslí má dnes roztahovací systém, který umožňuje zvětšit brusli o 4 čísla, takže brusle chvíli roste s dítětem a nemusíte každou zimu kupovat nové. (Pokud je ale váš syn budoucí již zmiňovaný Jarda Jágr a vy ho chcete přihlásit do Komety, vyberte opravdové dětské hokejové brusle, tj. bez roztahovacího systému.) Při koupi dětských ledních bruslí rozhodně doporučujeme nasosat rady od zasvěceného prodejce – v jeho přítomnosti zároveň potomek při zkoušení bruslí nebude tolik remcat (aspoň taková je naše osobní rodičovská zkušenost).

Dámské brusle Decathlon 100 OXELO

Hokejové brusle

Tak na tuto specialitu jsme se těšili, hokej je prostě čupr sport a pro nás Čechy tak trochu (hodně) srdcovka. Na tom si dáme záležet a správný výběr hokejových bruslí si rozebereme v dalším samostatném blogovém příspěvku. Pro tuto chvíli jen stručně: zatímco krasobruslařské brusle jsou navrženy pro rychlost a ladnost, hokejové brusle jsou jinak tvarovány, aby vydržely fyzický tlak vysoce kontaktního sportu. Nejsou tak možná pohodlné jako ty krasobruslařské, ale zato jsou to brusle pro opravdové chlapy! Jsou plošší a užší. Jedním z hlavních rozdílů je také tvar nože. Ten je u hokejových bruslí vpředu i vzadu zakulacen. Hokejové brusle bývají lehčí.

Pánské brusle Bauer VAPOR X2.7

S výběrem tohoto typu bruslí si rozhodně nechejte odborně poradit – a tím opravdu nemyslíme odchytit si v obřím obchoďáku člověka v mundúru s logem obchodu na zádech, který minutu před vámi radil chlápkovi kterak vybrat ideální činky na posilování. Myslíme tím dát hlavy dohromady s fachmany, kteří se na hokejové brusle specializují. My máme dobré se sítí poboček + e-shopem Decathlon.


Kde koupit lední brusle?

Teď už víte jak vybrat brusle. Přihodíme ještě další dva tipy KDE. Nedoporučujeme řetězce prodávající potraviny, drogerii, elektroniku, a další produktové kategorie – zkrátka řetězce nabízející všechno. Výjimku tvoří řetězce zaměřující se výhradně na sporty. Náročnějším bruslařům doporučujeme vybírat ze specializovaných prodejen a e-shopů, avšak patříte-li mezi příležitostné bruslaře, není třeba utrácet za vybavení vyšší jednotky tisíc.

V Praze proto můžeme doporučit některou z prodejen Decathlon (ChodovČerný most a Metropole zličín), kde vám mimo jiné brusle i nabrousí.

V Brně můžete zkusit opět jednu z prodejen Decathlonu. První najdete na adrese Brno Modřice a tu druhou v Brně Ivanovicích (případně vyzkoušejte eshop).

V Ostravě najdete dvě prodejny Decathlon. Jednu přímo v centru a druhou na jihu Ostravy.


Často kladené otázky k výběru bruslí

⛸ Jak vybrat lední brusle?

Důležité je, abyste si zodpověděli otázku, k čemu budete brusle používat, tedy přesněji řečeno, na jaké úrovni. Chcete bruslit spíš rekreačně, krasobruslit, hrát hokej? Každá z těchto disciplín má specifické požadavky, které je moudré při výběru zohlednit.
Kompletní průvodce výběrem…

🌐 Kde koupit lední brusle?

Patříte-li mezi nenáročné bruslaře, doporučujeme zpočátku vyzkoušet levnější varianty bruslí, například ty, které nabízí Decathlon.
Náročnější bruslaři pak mohou využít specializovaných prodejen a e-shopů.
Pokud si jste jisti velikostí, můžete provést nákup online. V opačném případě navštivte kamennou prodejnu a brusle si vyzkoušejte.
Kompletní průvodce nákupem…

💵 Kolik stojí lední brusle?

Cena páru ledních bruslí závisí na jejich typu, kvalitě a značce. Obyčejné lední brusle pro začátečníky začínají na několika stovkách korun a jejich koupě se nabízí ve chvíli, kdy si chcete bruslení nejprve vyzkoušet, nebo bruslíte jen čas od času.

Kvalitnější, značkové brusle už se pohybují v řádech tisíců korun, a ty profesionální (hokejové, případně krasobruslařské) i v desetitisících.

Může vás zajímat: Jak si vybrat brusle?


A kde si nové brusle můžete otestovat v praxi, zjistíte samozřejmě na našem portálu Veřejné bruslení. Ať vám to bruslí!

Tento záznam byl publikován v Články . Uložit odkaz do záložek.