Jak se naučit bruslit?

Oči sněhem zaváté, na tváři mrazivý vítr, uháníte po ledové, vyleštěné ploše zimního stadionu. Že už si nevzpomínáte, jaké to vlastně je..? Nevadí, v tomto článku vám vysvětlíme, jak se naučit bruslit!

Jsou děti šikovnější bruslaři?

Zdá se, že kdysi uměl bruslit téměř každý, děti se proháněly na zamrzlých rybnících, kluzištích, řekách a my dospělí jsme jim zdatně sekundovali… Kam se poděl náš tehdejší um, chuť zadovádět si a vystřihnout vlnovky, zatáčky, skoky či náročnou jízdu pozadu? Možná si s každou zimou říkáte: „Tak tuhle už to nestihnu, ale tu příští si koupím nové brusle a opráším své někdejší dovednosti.“ Proč ale čekat na příští zimu?

Trumfněte sami sebe a překvapte své děti… Děti mají navrch. Kdo má v současné době největší zájem naučit se bruslit? Otázka míří na trenéra ledního hokeje a bruslení Mgr. Viktora Lukáše. „V podstatě jde o několik skupin zájemců. Jednak rodiče přihlásí své dítě (děti), pak přichází sami dospěláci, kteří chtějí ‚dorovnat‘ um svých ratolestí (vylepšit dávno zapomenuté znalosti), a dále ti, jež láká hokej nebo krasobruslení, protože bez správných základů se dá jen těžko něco budovat dál.“ S úsměvem dodává, že děti jsou většinou šikovnější a učí se rychleji než ti „velcí“.

Když bruslení nejde zrovna podle představ…

„Zpravidla si s sebou ještě nenesou zkušenost strachu, a proto se umí pustit do něčeho nového s čistou duší a bez svázaných rukou oproti dospělým, kteří už mívají pár šrámů a boulí za sebou, a proto k novým věcem přistupují s jistou obavou. Ale nedá se to zobecňovat. Každý jsme jiný a někdo naopak miluje tu svou nezbytnou kapku adrenalinu – posléze pak zpravidla stejně zamíří do sféry hokeje, který je svou jízdou přece jen agresivnější, rychlejší a akčnější než ‚pouhé‘ bruslení nebo se vydá cestou náročných krasobruslařských skoků a improvizací.“

Ale zpět na úplný začátek… S radostí na led… Rodiče, myslete na to, že děti by měly dělat pouze to, co je baví, nikdy je proto do žádné aktivity netlačte. „Dítě by se mělo CHTÍT naučit bruslit, není možné ho nutit rodiči, kteří touží mít jakousi čárku, že jejich potomek bude umět zas o jednu věc navíc… Proto je pro mě důležité navázat s dítětem kontakt a dozvědět se co a jak. Naštěstí takovýchto ‚ambiciózních‘ rodičů není moc. Ostatní dají na přání dítěte a tak to má být,“ zdůrazňuje trenér.

Děti nesmíte do bruslení nutit, musejí samy chtít

Od kolika let má smysl učit dítě stát a pohybovat se na ledě? „Je to individuální; pokud je pohybově nadané a do bruslení má chuť, není s tím žádný problém – nicméně za ideální se považuje věk kolem 6 let.“ Pokud by někdo předpokládal, že nejlepší variantou je, aby malé dítě začalo jezdit na stabilních botách (brusličkách) se dvěma „noži“, mýlí se. Tyto brusle jsou vhodné pouze na seznámení se s ledem v naprostých začátcích, pak je dobré přejít rovnou na „jednonožáky“. Důvod je prozaický. Pointou bruslení je naučit se udržet rovnováhu a osvojit si správný postoj, bez kterého není možný bezpečný pohyb po ledě. A pokud si to dítě štráduje na stabilních bruslích, nic jej nenutí, aby tuto rovnováhu udržovalo – proto později při přechodu na „normální“ brusle mívá velký problém. Rozbíjet vžitý špatný návyk je mnohem těžší než se danou věc hned naučit správně…

„Při výuce je prvotní bezpečí dítěte, což především znamená používat helmu a rukavice, bez nich nesmí na led! Od věci nejsou ani chrániče kolen a loktů, přičemž není nutné, aby tyto pomůcky byly přímo hokejové. Pokud totiž dítě poprvé spadne a hodně se praští, může k bruslení získat averzi, začne se bát… Cesta dál je pak značně ztížená, ne-li nemožná. Pokud je však pečlivě ‚obalené‘ a chráněné, při prvních pádech zjistí, že se není až tak čeho bát, a bude k výuce přistupovat s vrozenou hravostí. Pak rychle získá sebejistotu, naučí se držet rovnováhu a bruslit s radostí.“


Ženy versus muži

„Výuka základů bruslení je stejná u mužů i žen, s tím rozdílem, že ženy mají trochu ztíženou situaci kvůli zoubkům na bruslích, o které někdy zakopávají. Také je často využívají k odrazu, což je pro ně v dané situaci snazší, ale není to správné,“ podotýká trenér.

Jak se postupuje, pokud se k bruslení odhodlá muž či žena se „zakódovanou“ obavou, strachem z pohybu na ledě, a přesto se chtějí naučit bruslit (nebo si připomenout, co uměli)? „V tom případě s nimi zacházím jako s dětmi, učím je postupně krok za krokem,“ říká s úsměvem Viktor Lukáš. Základem všeho je správný postoj. Tedy brusle rovnoběžně vedle sebe na vzdálenost šířky ramen, mírný podřep (pokrčené všechny klouby, tedy kotníky, kolena i kyčle), kolena je třeba pokrčit vpřed až před špičky bruslí, dostat pánev dopředu nad brusle a stáhnout hýžďové svalstvo.

Současně mírně naklonit trup vpřed, napřímit hlavu, rukama nemávat kolem těla (to už většinou signalizuje blízký pád). Jakékoli vyosení ze správného postoje se odrazí v narušené rovnováze, což znemožní jízdu samu o sobě a přinese strach, že spadnu. Vzhledem k tomu, že pokud se člověk bojí, nohy místo pokrčení natáhne, je pád jen logickým vyústěním… Proto se nebojte!

Podívejte se na video od Českého olympijského týmu, kde Tomáš Verner vysvětluje první krůčky na ledě.

První kroky na ledě s Tomášem Vernerem

Záchranná brzda

S pravdou ven, jakým stylem brzdíte? Někdo volí pád na „vypolstrovanou“ zadní část těla, někdo se ukotví u mantinelu… ale víte vlastně, jak vypadá správné zabrzdění? Je náročné na koordinaci a rychlý sled „událostí“, nováčci se mu proto vyhýbají, nicméně pokud už ho jednou zvládnete, máte vyhráno. Jak se tedy správně brzdí? „Smykem. Zní to jednoduše, ale naučit se brzdit je jedna z nejtěžších věcí. Člověk totiž musí provést zároveň několik protichůdných úkonů: Po mírném nadlehčení zároveň otočit brusle do kolmého směru a zatlačit dolů, hodně pokrčit kolena, snížit těžiště a odklonit se od směru jízdy. To hned nezvládne každý,“ vysvětluje magistr Lukáš.

Brzdění na bruslích

Zapátrejte v paměti, zda právě proto raději podvědomě nevolíte mantinel jakožto bezpečnější variantu. Ale je skutečně bezpečnější? Podle instruktora v osvojení tohoto úkonu nejvíce brání „obyčejný“ strach, se kterým lze pracovat…

Jak brzdit na ledě? To vám vysvětlí Tomáš Verner

Lahůdka pro znalce

Jízda vzad. Že jste se jí nikdy nenaučili? Není divu… Postoj je sice naprosto totožný s jízdou vpřed (kolena pokrčená, mírný předklon!), ale odraz odlišný. Brusle se de facto nezvedá z ledu a opisuje půlměsíčky – což je běžný postup pro laiky; zkušení bruslaři využívají odraz s přešlapováním (podmínkou je mít zažité přešlapování vzad).

Bruslení pozadu

Opět zde hraje velkou roli moment strachu, nevidíme totiž dozadu, máme proto zábrany a obavu, že spadneme na záda, hlavu či do někoho vrazíme. Jako vše je to prostě jen o cviku a pevné vůli nevzdat to s prvním neúspěchem či pádem… Stejně jako v životě.

Pravdou je, že bruslení má své kouzlo, obzvláště v zasněžené krajině s odlesky zapadajícího slunce, s partnerem po boku a drobotinou kroužící kolem. Proč to prostě nezkusit…?


Často kladené otázky související s ledním bruslením

✅ Jak si učení bruslení usnadnit?

Nezbytné jsou DOBRÉ brusle… Tedy takové, které vám padnou a drží nohu pevně v kotníku. Každý správný trenér je připravený vám poradit ohledně vhodné obuvi i oblečení. Není potřeba výbava za několik desítek tisíc, ale šetřit byste také neměli, ani na sobě, ani na dětech. Kvalita se projeví velice záhy, stejně tak jako nesprávně vybraná obuv. Pak se nadřete, odřete, budete vyčerpaní a možná také omlácení z pádů bez přičinění své vlastní nešikovnosti…

Přečtěte si náš článek Jak vybrat lední brusle, abyste při výběru neudělali chybu.

❌ Jaké jsou nejčastější chyby při bruslení?

Pozor! Těmto chybám byste se měli raději vyhnout:
• propnuté (natažené) nohy namísto pokrčených;
• příliš velký předklon a vystrčené hýždě;
• bezhlavé máchání rukama;
• neodpovídající vybavení;
• zkoušení různých triků;

⛸ Kdy je vhodné, začít se učit bruslit?

Jak se říká, nikdy není pozdě! Pokud uvažujete o tom, že naučíte bruslit svoje děti, a sami nepatříte ke zdatným lektorům, doporučujeme vám najít si profesionálního lektora bruslení. Z hlediska vývoje jsou děti od 6 do 12 let v tom nejlepším věku pro učení se novým dovednostem.

⏱ Jak dlouho trvá naučit se bruslit?

Zde je potřeba rozlišit „naučit“ a naučit. I dlouholetý bruslař vám může říci, že „neumí“ bruslit, a že by rád zefektivnil svoji techniku. Obecně však platí, že s trochou šikovnosti se dá bruslení naučit za měsíc až dva, pokud budete trénovat zhruba 1-3× týdně.

Převzato z dama.cz a dále upraveno redakcí Veřejné-bruslení.info.

Tento záznam byl publikován v Články . Uložit odkaz do záložek.