Kdy vyrazit bruslit na rybník a neskončit pod ledem

Taky si říkáte, proč utrácet za vstupné na ledovou plochu, když v posledních dnech teploty pod nulou pokrývají ledem přírodní vodní plochy, kde se dá bruslit zdarma? Navíc s přírodní scenérií vůkol místo rušivých reklamních polepů? Poslední dny doslova vybízejí k vyjížďce na rybnících, řekách a přehradách. Pokud ale nechcete spojit bruslení s nedobrovolným otužileckým koupáním, je záhodno dodržet pár pravidel.

Negůglete, tady jsou:

I prostorově rozměrnějšího dospělce udrží led tlustý jen pár centimetrů, vy na něj ale s bruslemi naskočte nejdřív při 18centimetrové tloušťce (takový led už udrží i jedoucí osobní auto, tak ani po vyplenění krabic s vánočním cukroví nemusíte mít nervy). Pokud se ale zeptáte hasičů, ti Vás zpraží přísným pohledem a doporučí led silný nejméně 25 cm. Testovací vrt na zjištění tloušťky ledu byste si přitom měli udělat pro jistotu na několika místech kvůli rozdílným hloubkám a dalším zákeřným fyzikálním faktorům.

Předtím by mělo minimálně 5 dní vytrvale mrznout (aspoň –5°C).

Nikdy (fakt nikdy) nebruslete k místům s rozmrazovačem nebo s přítokem do rybníka či ke stavidlům. (Autor článku má s opominutím tohoto pravidla dost divokou osobní příhodu, kterou by klidně oželel.)

Na ledové ploše vidíte praskliny? Rovnou se otočte a běžte radši do kina.

A pokud máte děti a dostatek představivosti k tomu, je vám jasné, že ani relativně zodpovědný potomek nebude mít v kapse s iPhonem skládací metr a vrtat do ledu zkušební sondu. A ta díra po rybářích je taaak zajímavá a musí se prozkoumat. Takže? Nikdy je nepouštějte na přírodní led samotné. Chvilku remcání přežijete, zato léčba omrzlin je zábava na hodně dlouho.

Jste proškoleni, tak hurá na led. 🙂

Tento záznam byl publikován v Články . Uložit odkaz do záložek.